Saturday, April 4, 2009

Män som hatar kvinnor

Igår skulle vi ha mysfredag. Vi planerade in tidig bio och så middag ute nånstans efteråt. Så 17:30 var det dags att inspektera Män som hatar kvinnor - förmodligen inte många filmer som har haft högre förväntningar på sig det senaste decenniet. Bortsett från Sagan om Ringen, möjligen.

Men trots att man tenderar att alltid bli besviken av filmer när man har läst boken innan (Låt den rätte komma in är ett typexempel på det, boken är grym men filmen är medelmåttig, även om det visst finns en massa människor som inte håller med mig), så var jag faktiskt fullt belåten med den här filmatiseringen. Storyn är ju fofarande spännande nog att hålla i Hollywood, och jag tyckte att de hade löst en del otäcka scener - främst den äckliga förmyndarvåldtäkten - på ett utmärkt sätt.

Naturligtvis är det svårt att trycka in en så innehållsrik bok på filmformat, men filmen kändes varken stressad eller för lång. Visserligen kan det ligga nåt i det Johan sa: "Frågan är hur man hade upplevt filmen om man inte läst boken". I det här fallet kanske det är tvärtemot normalfallet - att man får bättre behållning av filmen om man faktiskt har läst boken innan. Det kan hända att man inte hade hängt med lika bra om man inte redan kunde bakgrund, detaljer och samband.

Sammanfattningsvis så var det ändå en bra film. Och en bra kväll med, för den delen, även om vi struntade att gå ut och äta efteråt. Jag var dötrött som vanligt efter en lång arbetsvecka. Istället tog vi med jättegod hämtpasta och åt hemma ihop med italienskt vin. Mycket bra alternativ.

No comments: